سیمرغ وهم را نبود قوت عروج

آنجا که باز همت او سازد آشیان

حضرت حافظ

 

سیمرغ علم و فناوری تام

تهران - مجتمع رز میرداماد

کلیه حقوق محفوظ - 1371

info [at] tamgroup.ir

 

مشاوره اقدامات قانونی جهت بازیابی
حساب های بانک هک شده

کارت به کارت
خرید آنلاین
خرید شارژ
ایمن سازی گوشی
 
 

اقدامات لازم  پس از هک حساب بانکی

این روزها اخبار هک حساب بانکی و خالی کردن حساب اشخاص به طریق گوناگون بسیار شایع شده است. سودجویان با روش‌های متقلبانه‌ای اقدام به دریافت اطلاعات حساب بانکی و کارت‌های اعتباری اشخاص کرده و پس از بدست آوردن این اطلاعات، حساب بانکی او را خالی می‌کنند.

بطور منطقی، پیشگیری بهتر از درمان است؛ با این حال، در صورتی که هنوز از حملات هکرها مصون مانده‌اید یا به هر علت، ازجمله بی‌احتیاطی یا ناآگاهی مورد حمله‌ی یک هکر قرار گرفتید، این مقاله‌ی مختصر در خصوص اقدامات ضروری و فوری پس از هک بانکی بسیار راهگشا می‌باشد.

پیش از بیان اقدامات موثر در این خصوص باید گفت مطالعه‌ی مقاله‌ها‌ی جرم هک رایانه‌ای و کلاهبرداری اینترنتی نیز برای آشنایی بیشتر با این جرایم و این دسته از مجرمان مفید می‌باشد.

هک کردن یک رایانه یا موبایل به معنای غلبه کردن بر سامانه‌های امنیتی سیستم برای دسترسی غیرقانونی به اطلاعات ذخیره شده در این سیستم‌ها می‌باشد. مسئله‌ی مهم برای اینکه قربانی حملات هکرها و کلاهبرداران اینترنتی نشویم، احتیاط می‌باشد. با این حال، در صورتی که به هر دلیل مورد هک بانکی قرار گرفتید و متوجه شدید پس از انجام اقداماتی مشکوک، از حساب شما پول برداشت می‌شود بهتر از موارد زیر را انجام دهید:

فهرست محتوا
1. تلفن همراه خود را روی حالت پرواز قرار دهید؛
2. کارت هک شده (کارتی که مشخصات آن را در سامانه وارد کردید) را بسوزانید:
3. اپلیکیشن‌های جدید نصب شده روی تلفن همراه را پاک کنید:
4. به سایرین اطلاع‌رسانی کنید که هک شده‌اید:
5. آنتی‌ویروس مطمئن روی تلفن همراه خود نصب کنید:
6. از آثار هک اسکرین‌شات بگیرید:
7. از حساب‌های کاربری جدید خارج شوید:
8. به پلیس فتا شکایت کنید:
9. شکایت کیفری کنید:

تلفن همراه خود را روی حالت پرواز قرار دهید؛
این اقدام به این خاطر ضروری است که رمزهای پویای کارت بانکی با پیامک به گوشی شما ارسال شده و از آنجایی که هکرها احتمالاً به پیامک‌های شما دسترسی دارند، به راحتی می‌توانند آن پیامک‌ها و رمز داخل آن‌ها را بخوانند و از این طریق کارت شما را خالی کنند.

توجه داشته باشید که خاموش کردن گوشی ضروری نیست، چراکه با حالت پرواز نیز شما اتصال به اینترنت و شبکه‌ی تلفن همراه که لازمه‌ی مخابره‌ی اطلاعات از گوشی شما به گوشی هکر است را مسدود نموده‌اید.

کارت هک شده (کارتی که مشخصات آن را در سامانه وارد کردید) را بسوزانید:
سوزاندن کارت بانکی با روش‌های مختلفی ممکن است:

استفاده از اینترنت بانک: با اینترنت بانک نیز می‌توانید کارت بانکی خود را بسوزانید. در این روش پس از وارد کردن مشخصات کارت (شماره کارت، رمز دوم، کد امنیتی CVV2 و تاریخ انقضای کارت) می‌توانید اقدام به مسدود کردن کارت نمایید.
تماس با تلفن گویا: در این روش لازم است تا شما شماره‌ تلفن گویای بانک صادرکننده‌ی کارت را داشته باشید. بدست آوردن این شماره تماس از طریق جستجو به راحتی ممکن است. پس از برقراری ارتباط باید مشخصات کارت بانکی و مشخصات شخصی خود را وارد کنید. پس از این مرحله درخواست انسداد کارت تایید می شود.
مسدود کردن کارت بانکی از طریق خود پرداز: این روش بدین صورت است که در دستگاه کارتخوان دکمه ثبت را زده و سپس گزینه‌ی مسدود کردن کارت را انتخاب کنید. پس از این مرحله لازم است شماره کارت خود را وارد کرده و پس از آن رمز کارت خود را وارد نمایید. از آنجایی که سرعت در انجام این اقدامات حرف اول را می‌زند بهتر است اگر در خانه هستید، از کسی که بیرون از خانه حضور دارد بخواهید کارت شما را بسوزاند. مزیت دستگاه عابر بانک این است که نیازی نیست حتما دستگاه خود پرداز متعلق به بانک کارت موردنظر باشد؛ بنابراین اگر کارت بانکی شما که مورد دستبرد قرار گرفته متعلق به بانک کشاورزی است، شما با مراجعه به هر عابربانکی می‌توانید آن را بسوزانید.


روش بعدی مراجعه حضوری به بانک است: برای مرجعه‌ی حضوری به بانک باید به همان شعبه‌ی صادرکننده‌ی کارت مراجعه نمایید. مراجعه‌ی حضوری زمان‌برتر می‌باشد به همین علت در اینجا توصیه نمی‌شود. با این حال مزیت این روش این است که پس از سوزاندن کارت می‌توانید اقدام به گرفتن کارت بانکی جدید نمایید.

اپلیکیشن‌های جدید نصب شده روی تلفن همراه را پاک کنید:
چراکه احتمالاً اپلیکیش نصب شده جعلی بوده و کلاهبرداران از آن برای به دست آوردن اطلاعات گوشی شما استفاده می‌نمایند؛ این اپلیکیشن‌ها محدود به نام خاصی نیستند و هر عنوانی می‌توانند داشته باشند.
نکته‌ی شایان ذکر این است که این اپلیکیشن‌ها همان برنامه‌هایی هستند که در لینک‌های کلاهبرداری به بهانه‌های متفاوت از شما خواسته می‌شود تا آن را نصب نمایید. بنابراین مهم‌ترین اقدام پاک کردن فوری این اپلیکیشن‌ها می‌باشد. همچنین توجه داشته باشید که ممکن است برنامه بطور کامل از گوشی شما حذف نصب شده باشد چراکه برخی مواقع برنامه فقط از روی صفحه برداشته می‌شود و بطور کامل حذف نمی‌شود.

به سایرین اطلاع‌رسانی کنید که هک شده‌اید:
در صورتی که بدون خواست شما برای سایرین از تلفن همراه شما پیامک یا پیامی در شبکه‌های اجتماعی ارسال شده، یک پیام شفاف با این مضمون ارسال کنید: ((تلفن همراه من هک شده و پیام سابق بدون خواست من توسط بد افزار ارسال شده است، لذا پیام قبلی را نادیده بگیرید))؛ برای مثال موردی که اخیرا برای بسیاری از افراد پیش آمده بدین صورت بوده که شخص هکر با هک کردن حساب ایتای یک فرد اقدام به فرستادن لینک و پیام به مخاطبان او می‌کند. مخاطب هم بدون اطلاع از اینکه حساب فرستنده هک شده اعتماد کرده و وارد لینک می‌شود. به همین خاطر اگر به هر طریقی از این عمل آگاه شدید آن را در گروه‌ها با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید.

آنتی‌ویروس مطمئن روی تلفن همراه خود نصب کنید:
با مراجعه به مراکز تعمیرات موبایل یک آنتی ویروس قوی و معتبر مانند کسپراسکی که ترجیحا رایگان نباشد، نصب نمایید و تمام تلفن همراه خود را برای تشخیص ویروس و بدافزار اسکن کنید؛ نصب آنتی ویروس موجب حذف تمامی ویروس‌ها، کرم‌ها، تروجان‌ها و جاسوس افزارها می‌شود. توجه داشته باشید که پس از نصب آنتی ویروس حتما فایل‌های تلفن همراه خود را برای از بین بردن آلودگی دستگاه اسکن نمایید. همچنین باید از خوب بودن آنتی ویروس مطمئن شوید؛ آنتی ویروس خوب دارای ویژگی‌هایی ازجمله اسکن حافظه برای از بین بردن بد افزارها و ویروس‌ها، بلوکه کردن حملات فیشینگ، ویروس‌یابی خودکار بصورت روزانه و ماهانه و محافظت از حریم خصوصی می‌باشد.

از آثار هک اسکرین‌شات بگیرید:
از تمامی پیام‌های رد و بدل شده، لینک‌هایی که وارد آن شدید و اپلیکیش‌هایی که نصب کردید اسکرین شات بگیرید تا در زمان طرح دعوا، آن‌ها را به عنوان مستندات خود پیوست شکایت قرار دهید.

از حساب‌های کاربری جدید خارج شوید:
در برخی موارد، پس از به دست آمدن اطلاعات کارتی شما، کلاهبرداران برای خالی کردن حساب، با اطلاعات و شماره‌ی شما وارد فروشگاه‌های آنلاین شده و بنام شما حساب کاربری ایجاد می‌نمایند و از طریق خریدهای اینترنتی مکرر یا با استفاده از درگاه این فروشگاه‌ها، حساب شما را خالی می‌کنند. بنابراین پس از دریافت هر پیام خوش‌آمد از یک فروشگاه اینترنتی که شما وارد آن نشدید، به فروشگاه مذکور رفته و از حساب کاربری خود خارج شوید؛

به پلیس فتا شکایت کنید:
در صورتی که مورد هک و کلاهبرداری قرار گرفتید، می‌توانید بصورت اینترنتی و 24 ساعته از طریق سایت پلیس فتا به نشانی www.cyberpolice.ir شکایت خود را ثبت نمایید؛ ثبت شکایت در سایت پلیس فتا بصورت زیر است:

8-1- ابتدا وارد سایت پلیس فتا شوید؛

8-2- برای ثبت شکایت در این سایت ابتدا باید در قسمت ثبت‌نام/ورود این سایت ثبت‌نام نموده و رمز عبور و نام کاربری دریافت کنید؛

8-3- پس از تکمیل ثبت‌نام در قسمت خدمات الکترونیکی روی گزینه‌ی ثبت گزارش مردمی کلیک نمایید؛

8-4- در قسمت ثبت گزارش مردمی گزینه‌های زیر وجود دارد که بنابر نیاز می‌توانید روی آن کلیک کنید:

گفتگوی آنلاین
ارتباط آفلاین
گزارش تخلف وب‌سایت
گزارش تخلف شبکه اجتماعی
گزارش تخلف نرم‌افزار و بازی
گزارش تخلف پیامک و پست الکترونیکی